Poznejte i méně známé obiloviny
Pokrmy jsou tradičně složeny z několika komponentů, avšak zpravidla jde o nějaký zdroj bílkoviny a příloha, která nese obsah sacharidů. Pokud jde o sacharidy, je možné je přijímat z mnoha různých zdrojů, avšak lidstvo se naučilo přijímat sacharidy z mnoha různých obilovin. Existuje vskutku mnoho druhů obilovin Naklíčeno, které lze konzumovat, přičemž v České republice je nejspíše zcela nejznámější pšenice. Je levná, dostupná, dá se z ní připravovat mnoho různých pokrmů, a proto nechybí v žádné kuchyni. Lidé však chápou, že tento zdroj sacharidů není zrovna ten nejvhodnější, a tak se rozhodli konzumovat i jiné, méně známé. O jaké přitom může jít?
- Žito = považuje se zdravější alternativu k pšenici, a to z mnoha důvodů, přičemž obsah různých stopových látek, vitaminů a dalších je velmi ceněný
- Oves = není pravda, že oves je vhodný jenom pro koně, o čemž svědčí ovesné vločky, které jsou oblíbenou snídaňovou výplní, a to ve formě ovesných kaší
- Rýže = další tradiční obilovina, která se nachází na českých talířích, nicméně kolébka je v Asii, kde se konzumuje ve větší míře, než kdekoliv jinde
- Kukuřice = ačkoliv na talíři se objevuje v podobě zeleninové přílohy, není možné zapomínat například na mouku, škrob nebo další výrobky
- Proso = mnozí konzumují tuto rostlinu v podobě jáhlů, což je vlastně vyloupané proso
Abyste mohli říct, že máte pestrou stravu, nemůžete si vystačit jenom s pšenicí a podobnými potravinami. Je třeba poznat i něco jiného, přičemž to mohou být třeba jáhly či oves. Všechny tyto přílohy totiž stojí za to, neboť každý vám dá něco jiného. Pokud jste navíc alergičtí na lepek, pak si s pšenicí vystačit nemůžete. Proto přemýšlejte nad tím, co vlastně konzumujete, a neváhejte vyzkoušet i něco, co jste dosud vyzkoušet nemohli, byť by to byla jenom jinak barevná rýže, celozrnná pšenice či něco podobného.