Jak uvařit za pár korun, nebo ze zbytků
Uvařit dobré a kvalitní jídlo za nízkou cenu se může zdát zvláště v dnešní době velmi náročné. Vše je však jen o tom, kolik si dokážete upřít, a jak umíte využívat suroviny, které máte k dispozici. Nejvíce totiž ušetříte tak, když nebudete plýtvat, a využijete vše, co máte.
Kuřecí prsa na sto způsobů
Jedním z oblíbených druhů masa k rychlému vaření jsou obvykle kuřecí prsa. Jedná se o levnější, tedy cenově dostupnější druh masa, které chutná jak dospělým, tak dětem, má spoustu živin, a lze jej využít na spoustu jídel. Balení kuřecích prsou s kostí seženete v akci okolo stokoruny, a můžete z něj uvařit tři, až čtyři jídla. Nejprve odkrájíte nejhezčí maso z kosti, a rozdělíte na dvě části. Jedno prso můžete použít například na mini řízečky, nebo na kuřecí špízy, čímž nakrmíte celou rodinu. Druhou část nakrájíte na drobné kousky, a naložíte, aby se daly použít třeba i za dva dny. Kuřecí kost se zbytky masa vyvaříte na vývar, a vyvařené maso můžete použít třeba do rizota.
Staré pečivo
Jak všichni víme, dva, nebo i tři dny staré rohlíky už se jí jen těžko, a ne každý má čas z nich po domácku vyrábět strouhanku, kterou snadno zakoupí v obchodě za pár korun. Staré rohlíky však můžete využít do sekané, karbanátků, udělat z nich výbornou nádivku, která se dá jíst jen tak k bramborám, nebo třeba žemlovku. Pokud máte doma kečup a sýr, můžete si snadno udělat rychlou večeři v podobě rozpečených rohlíků.
Steřelé ovoce
Co dělat s ovocem, které sice ještě nezačalo hnít, ale už nepůsobí příliš chutně? Z jablek uděláte výborný štrůdl, přidáte je do žemlovky, či buchty. Scvrkávající hrozny lze krásně využít například na výborné smoothie, z nahnědlého banánu zase uděláte výborný mléčný koktejl.
Těstoviny
I levné, neznačkové těstoviny, které se prodávají v sáčku za patnáct korun, mohou nakrmit celou rodinu. Lze je uvařit a zapéct například se zbytky sýra, přidat do zeleninového salátu, udělat těstoviny s vejcem, nebo je jen tak posypat kakaem a polít troškou másla.