Zapomeňte na obyčejné těstoviny
Semolina, vejce, sůl a voda. Tolik stačí k uspokojení tužeb nudlových maniaků. V otázce výživy se však dnes stále váhá. Objevují se nové trendy ve stravování a jedním z nich je dostatek proteinů v našem jídelníčku.
Barevné těstoviny známe již dlouho – jsou povětšinou barvené zeleninovými směsi. Špenát pro zelené, řepa pro červené, kari či kurkuma pro žluté a bobulovité ovoce pro odstíny modré nebo fialové. Není to nic těžkého, můžete si je s lehkostí vytvořit i doma. Děti to mohou velmi ocenit. Problémem však je, že zelenina nebo ovoce může chuť těstovin do značné míry ovlivnit, a to se dětem nemusí líbit.
Proteinové nudle
Vzhledem k značnému rozšíření střevního onemocnění zvané celiakie mnoho lidí bílou mouku nemůže konzumovat. Přišlo tedy experimentování s dalšími druhy mouky a některé se dají vytvořit dokonce z luštěnin. Ty také dostávají krásnou barvu například po červené čočce, mungo nebo černých fazolí. Nevýhodami je vyšší cena a odlišná chuť, než na kterou jsme navyklí. Výhodami snad však tyto nedostatky kompenzují, protože obsahují velký podíl bílkovin. Můžete jimi tak nahradit pokrmy z masa, oproti kterému obsahují mnohem více vlákniny.
Vláknina je důležitou součástí našeho jídelníčku, neb se jedná o nestravitelné kusy potravy. V tlustém střevě totiž zředí odpadní látky vzniklé při trávení a pomůže jim opustit tělo. V některých případech nám dokonce zvýšení hladiny vlákniny v přijímané stravě pomůže uzdravit střeva a ty, jak víme, jsou spojena se zbytkem těla.
Jak to ale na trhu bývá, spoustu značek prezentuje luštěninový podíl ve svých těstovinách pouze jako marketingový trik. Obecně byste měli vybírat ty, které obsahují buď čistou směs několika různých druhů nebo alespoň 40 % podíl. Pokud máte doma ucházející kuchyňský robot nebo jinou možnost, jak si v komunitě vyrobit fazolovou mouku, můžete si je stejně snadno jako ty klasické semolinové připravit doma.